7 tips voor salarisonderhandeling

18/04/2023
Recruitment

Wil je salarisverhoging voorstellen en zijn dit niet jouw favoriete gesprekken? Met deze tips ga je goed van start!

  1. Onderzoek online wat een gangbaar salaris is voor vergelijkbare functies.
    Check het aantal jaar ervaring en de opleidingsachtergrond bij deze benchmark en vergelijk dit met jouw achtergrond. Ga na of jij unieke, relevante branchekennis hebt opgedaan door de jaren heen, die jou bagage verzwaren.
  2. Bedenk welke toekomstige bijdrage jij gaat leveren aan de organisatie.
    Denk ook na over hoe jouw bijdrage te kwantificeren is. Wat gaat jouw inzet concreet opleveren? Maak jouw leidinggevende warm voor concrete plannen en ambities, waaruit jouw toegevoegde waarde blijkt, nu en toekomstig!
  3. Ga persoonlijk in gesprek over salarisverhoging.
    Als je tip 2 goed wil neerzetten, dan is een live gesprek je beste, eigenlijk enige optie. Voor de meeste mensen is een dergelijk gesprek best spannend, terwijl je juist kalm en met zelfvertrouwen jouw verhaal wil overbrengen. Schrijf het uit en oefen het met iemand. Zo maak je jouw verhaal eigen en die kennis geeft rust.
  4. Kies je moment.
    Zoek uit of er een vast moment is voor salarisonderhandelingen. Zo ja, dan is er een overzichtelijke periode geweest waarover je jouw prestaties kunt inventariseren en benoemen. Zo niet, kies dan een kansrijk moment, zoals wanneer je net een mooi resultaat hebt afgeleverd. Of misschien als er een collega vertrekt.
  5. Informeer jouw manager op voorhand.
    Zo voorkom je een mogelijk instinctief ‘nee’ en geef je jouw manager gelegenheid om ook alvast naar jouw prestaties te kijken. Eventueel geef je alvast een korte onderbouwing van jouw verzoek. Je somt dan een aantal prestaties op en houdt tip 2 achter de hand voor het gesprek.
  6. Blijf weg van dwingende communicatie en ultimatums.
    Dreigende taal, ‘als ik geen verhoging krijg, dan…’, zetten jou en jouw gesprekspartner klem. Dan moet je ook bereid zijn om de consequenties die je benoemt uit te voeren. Over het algemeen voelt zich niemand zich genegen om toe te geven aan dwang. Als het ook nog eens jouw leidinggevende is die zich door jou ergens toe verplicht voelt, is het de vraag of dit tot succes leidt en wat dit doet met jullie verstandshouding.
  7. Bedenk een plan B.
    Balen als jouw verzoek voor salarisverhoging niet kan worden ingewilligd. Maar er zijn veel manieren waarop je werkgever toch kan bijdragen aan betere voorwaarden. Denk aan een kortere, of meer flexibele werkweek. Een bonusregeling, of het volgen van een opleiding. Bedenk wat jou ook concreet verder brengt in jouw groei- en ontwikkeling.